Després d'haver treballat Joan Vinyoli, hem decidit fer els comentaris de Ball robat, de Joan Olivermitjançant el blog. Molt bona idea!

Aquesta primera entrada està dedicada als comentaris del primer acte de l'obra. 

Comentaris

  1. COMENTARI DE BALL ROBAT (PG 64-66)

    El fragment a comentar es situa des de la pg 64 on comença a parlar la Mercè fins a la pg 66 la primera intervenció del Cugat. Aquest fragment es situa al llibre "Ball robat" de Joan Oliver i va ser publicat l'any 1956. Joan Oliver va nèixer el 29 de novembre de l'any 1899 a la ciutat catalana de Sabadell. Fou el quart d'onze germans. Va estudiar la carrera de dret a la Universitat de Barcelona. Joan Oliver va ser narrador, dramaturg, traductor i periodista. Durant el període de la Guerra Civil Espanyola, es va decantar cap el bàndol republicà. Joan Oliver en "Ball robat" dóna un to irònic i sarcàstic dins dels diàlegs entre els personatges. Va morir el 19 de juny de l'any 1986 a Barcelona.
    L'argument d'aquesta obra és que el matrimoni Mercè-Cugat estàn al dormitori parlant de que d'aquí a una setmana celebren el desè aniversari de casats. Ho celebren conjuntament amb l'Oriol i la Núria i l'Oleguer i l'Eulàlia, ells també celebren el desè aniversari de casats. Cada any fan un discurs en la festa, i aquest any li ha tocat en Cugat, ell encara no ha pensat res, ni se'n recordava, per això el matrimoni està discutint com fer el discurs. El motiu temàtic d'aquest fragment és la discussió d'en Cugat i Mercè per fer el discurs de l'aniversari. Quan están parlant del discurs la Mercè li deixa caure que l'Oleguer l'any passat ho va fer molt bé, va estar perfecte ("Doncs espavilat. L'any passat l'Oleguer va estar magnífic"). La Mercè estima a l'Oleguer (la nit anterior, quan estaven al llit la Mercè i el Cugat, en Cugat es va fer l'adormit i la Mercè li va ser totalment sincera i li va dir que estimava a l'Oleguer però que no es voldria separar d'ell) i ella és corresponguda també, per això li parla d'ell al Cugat. Hi apareix un tòpic que expressa que aquesta feina és cosa de la dona, i això ho diu en Cugat a la Mercè, perquè la Mercè li estava dient al Cugat que l'any passat l'Oleguer va parlar amb facilitat i ho va brodar, i en Cugat li respon: "En brodats, hi entens més tu que jo". Eren feines de la dona, cosir, brodar, fer les feines de casa... Hi apareix un altre tòpic de que quan un es casa i té una família, els amics es cansen de tu i desapareixen, i fas noves amistats i aquestes amistats solen ser com tu, amb marit i família ("Cugat: Fet i fet, és un gust i un consol poder comptar amb aquests bons companys. Generalment quan un es casa canvia d'amistats. I ara els amics es cansen els uns dels altres..."). En quant a l'estructura del llibre, té tres actes i un epíleg i ens situem en el primer acte. Apareix la veu en off (les acotacions) per indicar-nos emocions dels personatges o accions que faran en aquell moment ("el fa seure al seu costat, damunt el llit"). El narrador és en tercera persona omniscient, el lector va coneixent la història gràcies a les acotacions i al diàleg dels personatges. La intenció de Joan Oliver fent aquesta obra, va ser que la gent pogués riure en determinats moments i que es fiquessin dins del propi paper dels personatges i ho comparessin amb la seva vida i amb les seves situacions. Ens situem en el dormitori d'en Cugat i la Mercè i és de nit.
    En conclusió, Joan Oliver utilitza molts tòpics en la seva obra "Ball robat" i en el llenguatge trobem molta ironia i molt sarcasme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. CORRECCIONS:
      - Afegir que també utilitzaba el pseudònim Pere Quart.
      - En Cugat es l'alter ego de l'autor.
      - A l'estructura afegir que en cada acte es situa un matrimoni diferent i al epíleg surten els tres matrimonis.

      Elimina
  2. El fragment a comentar pertany a la pàgina 69 fins a la 71 del llibre "Ball robat" (1956) de Joan Oliver. Va ser narrador, dramaturg, traductor i periodista. Joan, va escriure sobre diversos tekes, i també diferents gèneres, com teatre, poesia, narrativa, traduccions, etc... L' autor va voler plasmar en un dels protagonistes, en Cugat les seves pròpies idees i la seva manera de veure les coses.
    Ball robat és una comèdia dramàtica de Joan Oliver que mostra el fracàs del matrimoni de tres parelles d’amics, totes tres de classe benestant. Tota l'acció se situa pocs dies abans de la celebració del desè aniversari d'aquests tres matrimonis d'amics, que es van casar plegats el mateix dia. Poc a poc descobrirem que les tres parelles (Mercè/Cugat, Eulàlia/Oleguer i Núria/Oriol) són, des del punt de vista conjugal, absolutament infelices. I a cadascun dels tres actes assistim al dubte de si no haguessin estat millor triant el membre d'una altra de les parelles.

    En aquest fragment ens parla de que al matí, quan la Mercè es lleva, en Cugat ja no és al llit. Apareix Jovita, la criada i li diu que en Cugat és a la saleta. I Mercè li fa moltes preguntes a la Jovita pero saber que ha fet i que esta fent al lavabo en Cugat. Aquí ens adonem que es molt controladora, i volia controlar més perque Mercè li havia confessat a qui estimava de veritat.
    No te cap figura retòrica.
    La obra de "Ball robat" es divideix en tres actes i un epíleg. Dins d' aquets actes, hi ha diverses escenes, ho va fer així per ser representada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè se sent culpable pero la confessió, pero això fa tantes preguntes. No sap si la va escoltar o no.

      Elimina
  3. COMENTARI BALL ROBAT( PÀG 72-75)
    El fragment a comentar pertany a la pàgina 72 fins a la 75 del llibre "Ball robat" de Joan Oliver. Va ser publicat l'any 1956. Joan Oliver va nèixer el 29 de novembre de l'any 1899 a la ciutat catalana de Sabadell, eren 11 germans i va estudiar dret a la Universitat de Barcelona. Joan Oliver va ser narrador, dramaturg, traductor i periodista. L'autor dóna un to irònic i sarcàstic dins dels diàlegs entre els personatges. Va morir el 19 de juny de l'any 1986 a Barcelona. Ball robat és una comèdia dramàtica que mostra el fracàs del matrimoni de tres parelles d’amics, totes tres de classe benestant. Tota l'acció se situa pocs dies abans de la celebració del desè aniversari d'aquests tres matrimonis d'amics, que es van casar plegats el mateix dia. Es situa en 3 actes.
    En aquest fragment comença amb un matí on en Cugat es va a veure a en Oleguer i doncs la seva estimada la Mercè no ho veu gens bé. En Cugat comença a discutir amb la seva parella i a més a fer-li burles. Una frase que pot resumir aquest fragment pot ser quan diu en Cugat:"Jo només sé, ara més que mai, que l'home no és altra cosa que una bèstia infeliç: l'única!"
    En conclusió, Joan Oliver utilitza molts tòpics en la seva obra "Ball robat" i en el llenguatge trobem molta ironia i molt sarcasme.

    ResponElimina
  4. COMENTARI DE BALL ROBAT PÀGINES 55-56.

    El fragment a comentar pertany a les pàgines 55 i 56 del llibre Ball robat que va ser escrit per Joan Oliver o també conegut pel pseudònim de Pere Quart que va ser escrita en el 1954 però no es va presentar fins a l'any 1958.
    Aquestes dues pàgines pertanyen just al principi del llibre on es coneix a la Mercè i a en Cugat, on es veu que són parella però que l'home passa d'ella per la forma que té en adreçar-se a ella. Aquesta escena està passant a casa de la parella però internament de la casa la Mercè està al dormitori mentre que ell està a una habitació diferent d'ella.
    La Mercè esta escoltant sorolls i està espantada i en Cugat la manera que te de què ella estigui tranquil·la es dient-li que fumi o que llegeixi però en cap moment es preocupa per ella. En aquest text també es pot veure que la dona a l'hora de no treballar te molta estona lliure per pensar i diu: " Demà... no, demà Passat entrem a l'estiu... I d'aquí a quatre dies el cap d'any." Ella ja esta pensant en la festa de cap d'any i encara falta però es el que fa perquè no treballar.
    En conclusió aquest fragment transcorre a casa de la parella Mercè-Cugat on és veu que ell passa d'ella.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan parla de què la dona no treballa és perquè són una família burgesa i la dona vivia del guany del marit i de tot el diners que te ella.
      En la citació Cal afegir que és ironia.
      El malestar del matrimoni és perquè porten 10 anys casats i cadascú tenen sentiments per altres persones.
      L'estructura del llibre és de 3 actes i 1 epíleg i el meu fragment es troba al primer acte.
      En Cugat representa a Joan Oliver perquè l'autor l'utilitza per a la censura del franquisme.

      Elimina
  5. COMENTARI DE BALL ROBAT.

    El fragment a comentar va des de la pàgina 58 fins a la pàgina 60. Aquest fragment pertany al llibre "Ball robat" publicat l'any 1956 per Joan Oliver o també conegut pel nom de Pere Quart, el va escriure quan tenia 57 anys. Aquest neix el 1899 a Barcelona i mor el 1986. Joan Oliver va escriure teatre, poesia i narrativa a més va fer traduccions. Aquest és considerat com un dels poetes i dramaturgs més importants de la literatura catalana.
    L'argument de l'obra tracta sobre tres matrimonis de classe alta que són infeliços entre ells i per tant tenen discussions i problemes contínuament i l'única manera que troben de ser feliços és estar amb una altra persona. L'autor del llibre intenta utilitzar el sarcasme per explicar tot el que està succeint, a més vol plasmar algun dels seus pensaments i idees en un dels protagonistes, en Cugat que és marit de la Mercè.
    El motiu temàtic del meu fragment és una discussió entre el matrimoni d'en Cugat i la Mercè, La Mercè li tira en cara a en Cugat que la seva família no es va gastar prou diners en els regals de la boda i això és perquè en Cugat ve d'una família que no té tants recursos com la d'ella. A més discuteixen sobre els fills, ja que diuen que si haguessin tingut en serien més feliços. Segons la Mercè diu que ha sigut culpa seva: "Si haguéssim tingut fills... Jo en tinc la culpa!, encara que en Cugat no la culpa a ella: "Mercè...no diguis això... La culpa ve de més amunt.
    L'autor intenta mostrar-nos problemes de parelles que hi havia en la societat en aquell moment d'una manera més sarcàstica per exemple en aquest fragment podríem relacionar-lo amb els matrimonis de conveniència que havien pels diners, o el fet que és culpes sempre a la dona de no poder tenir fills.
    Pel que fa a l'estructura del llibre es divideix en tres actes i un epíleg i dins d'aquests actes hi ha diverses escenes. En concret aquest fragment pertany al primer acte.
    El narrador és omniscient, en tercera persona tot i que el que realment hi ha és una veu en off o millor dit acotacions teatrals la funció de les quals és donar-nos més informació i característiques sobre els personatges.
    L'espai on es troben és a casa del matrimoni.
    En conclusió l'autor vol representar uns matrimonis que nos són perfectes i destruir una mica aquest pensament de què l'amor és perfecte i ideal, però sempre fent-ho de manera divertida.

    ResponElimina
  6. Hauria d’haver dit que va ser escrit al 1954 però va ser publicat al 1956. També parlar una mica més sobre el alter ego de l’autor que és en Cugat. A més podia haver concretat més l’espai que en especific es desarrolla a l’habitació del matrimoni i per últim dir que passa en cada acte amb els matrimonis.

    ResponElimina
  7. FRAGMENT DE LA PÀG. 61 FINS L'INICI DE LA 63:
    El fragment a comentar es de la pàgina 61 fins l’inici de la 63 del llibre ‘’Ball Robat’’ de Joan Oliver Sallarès. Va néixer el 29 de Novembre de l’any 1899 a la ciutat catalana de Sabadell. Fou el quart d’onze germans. Va estudiar la carrera de dret a la Universitat de Barcelona. Joan Oliver va ser narrador, dramaturg, traductor i periodista. Durant el període de la Guerra Civil Espanyola, es va decantar cap el bàndol republicà. Joan Oliver en "Ball robat" dóna un to irònic i sarcàstic dins dels diàlegs entre els personatges. Va morir el 19 de juny de l'any 1986 a Barcelona.
    El narrador és en tercera persona omniscient, i el lector gràcies a les acotacions, va coneixent la història i el diàleg dels matrimonis. La intenció de Joan Oliver va ser que la gent s’introduís dins del propi paper dels personatges i ho comparessin amb la seva situació matrimonial. Cal destacar que en tot moment predomina la sàtira dintre de l’obra.
    Està situat al primer acte, relacionat amb el matrimoni Cugat-Mercè. L’argument del fragment consisteix en la indignació de la Mercè amb el seu marit, ja que li expressa la seva ràbia per la indiferència que es tenen l’un de l’altre en la seva vida de casats. La manera en com manifesta la seva ràbia per voler estimar-lo però que tot i que ho intenti, no ho aconsegueix. Hi ha un moment en que la Mercè se sent il•lusionada i li proposa llençar la casa per la finestra però en Cugat li nega, perquè pensa més en el seu treball i no tant en la seva dona (‘’Hem fracassat potser com a matrimoni. Però jo conservo la fe en el meu treball. El faig amb una certa il•lusió.’’), donant a entendre que per el seu treball si es capaç de conservar la fe però per el seu matrimoni no. El motiu temàtic d'aquest fragment és la discussió d'en Cugat i Mercè per el seu matrimoni, tot i que en Cugat parla amb un to irònic a moltes intervencions on parla la Mercè, sense prendre-s’ho seriament. (Cugat: ‘’Indiferència? Ara mateix has estat a punt de pegar-me. Vivim en plena passió, estimada.’’). O quan la Mercè li diu que el voldria estimar sempre, fos com fos en Cugat, ell li respon: ‘’Prova-ho, fes un esforç’’. Quan la Mercè li diu: ‘’Quina pena, Cugat! em tractes com una malalta...’’ ell li respon amb el to irònic de sempre: ‘’De malalts, més o menys, tots ho estem...’’.
    En conclusió, podem dir que aquest fragment està ple de sarcasme i ironia per part d’en Cugat cap a la Mercè ja que ja no hi ha aquesta passió amorosa entre ells.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. -On he posat ''La intenció de Joan Oliver va ser que la gent s’introduís dins del propi paper dels personatges i ho comparessin amb la seva situació matrimonial'', tindria que haver esmentat que és sempre intentant passar la censura.
      -Quan he esmentat el moment en el qual la Mercè li proposa a en Cugat tirar la casa per la finestra tindria que haver dit el motiu: arran de que en Cugat li digués que el administrador del diner que tenia la Mercè anava força bè, ella li va proposar viure com els milionaris pero en Cugat es va negar.
      -Tindria que haver dit que el motiu temàtic no es la discussió per el seu matrimoni en general, si no que tindria que haver dit el motiu en concret.
      -Podria haver agregat el pseudònim de l'autor: Pere Quart.
      -Agregar el joc de seducció.
      -Tindria que haber-li donat importància a l'alter ego de l'autor que en l'obra seria en Cugat, per no patir restriccions o prohibicions per part de la censura franquista.

      Elimina
  8. El fragment a tractar comprèn des de finals de la pàgina 67 fins a la meitat de la 69 del llibre "Ball robat" de l'escriptor, dramaturg, narrador, traductor i periodista català Joan Oliver, nascut el 1899 a Sabadell, Catalunya. Conegut tambè pel sobrenom de Pere Quart, va ser una figura important catalana pel que a la literatura i altres ámbits. Joan Oliver va esciure "Ball robat" al 1954 amb l'intenció que fos representada teatralment i al 1956 va tenir lloc per primer cop aquesta representació tetral de l'obra.
    Oliver es va servir de "Ball robat" per poder expressar les seves opinions, pensaments i critiques cap a la sopcietat i cap a la situació política que vivia utilitzant l'obra i els personatges, especialment en Cugat, un alter ego de l'escriptor, per poder publicar la seva obra sense patir restriccions o prohibicions per part de la censura franquista.
    Aquesta obra doncs està impregnada d'un tó irònic i sarcàstic, amb pensaments i crítiques encobertes en les actuacions i les cavil·lacions dels personatges.
    L'argument principal de l'obra és que, amb motiu de la cel·lebració del desè aniversari de casats de tres matrimonis amics entre ells, descobreixen i es van adonant que no són feliços amb les seves parelles sino que realment desitjarien altres combinacions entre ells.
    En el fragment en qüestió hi trobem un monòleg de la Mercè, la dona d'en Cugat, que en el moment d'anar-se'n a dormir es troba al Cugat al llit fent-se el dormit i aprofita l'ocasió per confessar-li que no l'estima a ell, sino qué voldría estra amb l'Oleguer. és un moment de reflexió interna de la Mercè, un monòleg interior que verbalitza per sincerar-se per fi amb el seu marit. Trobem signes de masclisme i infravaloració d'ella mateixa com a dona quan diu:" Sóc una pobra dona, no entenc res del que em passa.(...) Cugat, empara'm, ajuda'm.".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joan Oliver utilitza especialment l'escena en que un matrimoni se'n va a dormir amb total quotidianitat pero aportar més sarcasme a l'obra.

      Elimina
  9. COMENTARI PGS 78-80
    El fragment a comentar comença a meitat de la pàgina 78 i finalitza a la pàgina 80 del llibre "Ball robat, de Joan Oliver. Joan, també conegut com Pere Quart (1899-1986), va estudiar dret a la UB; va ser narrador, dramaturg, traductor i periodista. "Ball robat" és una obra de postguerra (1956), basada en alguns aspectes de la vida de l'autor per fer així una obra més realista (ex: personatges burgesos ...) La història tracta sobre tres matrimonis que compleixen alhora 10 anys de casats. Aquests matrimonis fracasen ja que no són amors correspostos, aquí es troba el punt còmic, característica essencial d'aquesta obra (Joan Oliver utilitza un llenguatge senzill i ple d'ironia, de satírica). L'escena d'aquest fragment es situa a casa del matrimoni Cugat-Mercé, al matí, a dos dies de complir els 10 anys casats. El motiu temàtic es una baralla entre els dos personatges i seguidament una reconciliació. Aquesta baralla ha estat produïda per la confessió de la Mercé al seu marit, dient-li que ella estima un altre (l'Oleguer). L'autor no utilitza figures regòriques.És necessari destacar dos punts claus per a aquest acte primer: d'una banda, la bufetada en Cugat a la Mercé (la Mercé li habia fotut una abans a en Cugat i a més, ha provocat la rebuda) aixó demostra que tots dos tenen un caràcter una mica fort. D'altra banda, una frase que diu la Mercé a final d'acte 'Senyor, que duri aquesta treva!' (pg 80) que descriu la situació dalt i baixos del seu matrimoni.
    Tampoc hi ha la presència d'un jo poétic sinó que hi ha un 'alter ego' que es el personatge Cugat, a través del qual amb paraules més cultes, l'autor expressa les seves idees amb certa censura degut a la situació del moment (podia ser arrestat segons quines idees manifestés). En quant a l'estructura, l'obra es divideix en tres actes (en els quals es van establint relaciones entre les tres parelles de matrimonis) i un epíleg (en el qual tot es desfà i la història torna al punt de partida). La intenció del narrador és fer riure.
    En conclusió, en aquest fragment es pot comprovar que mentre que en Cugat és més calmat, la Mercé és una mica histèrica i manipuladora. No hi ha futur.

    ResponElimina
  10. Comentari pgs 76-78
    El fil narratiu d'aquesta obra va sobre tres parelles que cumpleixen deu anys de casats . Ningú d'ells és feliç amb la seva parella ja que van estar obligats a casar-se. L'acció d'aquest fragment es desenvolupa a casa del matrimoni Cugat-Mercé. L'argument del fragment és que el matrimoni està barallant-se perque la Mercè ha confessat al seu marit que s'estima a l'Oleguer (amic comú). Desprès d'una llarga discusió la Mercè arriba al se punt màxim i explota donant una important bofetada al se marit, seguidamente la dona desaparèix de l'escena i es queda en Cugat fent-se la maleta per marxar amb ajuda de la Jovita (la criada). Quan tot està llest perque el home pugui marxar la seva dona s'interposa en el seu camí i continúa la baralla. Finalment, desprès de tota la lluita entre la parella arribem al punt de sàtira de l'escen, que es produeix quan acaba la discussió i els dos membres de la parella fan com si no hagués passat res.
    En quant a l'estructura, l'obra està dividida en tres actes (un per cada matrimoni) i un epíleg (culminació,es junten els tres matrimonis), existeix la figura de l'alter ego, que és en cugat, l'autor es va veure obligat a expressar les seves idees sense que els lectors sapiguessin que eren seves,per la censura que es petia a l'época degut al franquisme, per lo tant ho va fer a través del personatge del Cugat.
    En conclusió puc dir que aquesta parella està formada per membres completaments diferent que no tenen res de química entre ells i que segurament si haguesssin pogut hauríen escollit a una persona completament diferent per compartir la seva vida.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog